Home

Achtergrond

Oudere vrouwtjesvlinders flirten langer

Hoe ouder vrouwelijke, vrijgezelle vlinders zijn, hoe meer ze gaan vliegen.

Dat doen ze in de hoop alsnog een partner te vinden. Dat meldde de BBC vandaag op basis van onderzoek naar het Bonte Zandoogje, dat door het wetenschappelijke tijdschrift Animal Behaviour is gepubliceerd.

De onderzoekers keken twee maanden naar het gedrag van deze vlinders. Oudere vrouwtjes zonder partner bleken dagelijks 35 procent meer in de lucht te zijn dan hun jongere en al voorziene soortgenoten. De oude vrijsters zijn 55 procent van de dag aan het rondvliegen.

Van het Bonte Zandoogje was al bekend dat de mannetjes hun vrouwtjes uitzoeken vanuit een vaste positie. Bij andere soorten vlinders gaan de mannetjes 'op jacht' en hoeven de vrouwtjes minder in de lucht te zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.