Home

Achtergrond 172 x bekeken

Opstelten wil politie betaalbaar maken

Met het geld dat het kabinet de komende jaren in de politie steekt, kan de politie op sterkte blijven.

Zonder de investering van 370.000 miljoen euro zouden er over vier jaar 3000 agenten minder zijn dan nu. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) spreekt daarom van een uitbreiding, de oppositie in Tweede Kamer ziet dit als een loze belofte.

Opstelten voerde maandag aan dat er nu eigenlijk maar geld is voor 46.500 agenten. Met het extra geld kunnen dat er 49.500 worden. Er hoeft dan geen agent te vrezen voor zijn baan. ,,Er zal geen diender ontslagen worden", verzekerde de minister. ,,Daar zal ik voor staan."

De PvdA concludeerde dat er geen agent bij komt, D66 vindt dat Opstelten slechts gaten aan het vullen is. SP'er Ronald van Raak riep de minister op meteen bij de korpsen langs te gaan om hen te manen geen agent te ontslaan. Hij wilde ook weten waar Opstelten het extra geld voor de politie vandaan haalt. De minister beloofde dit voor de kerst duidelijk te maken.

Onder die drieduizend agenten die hun baan kunnen houden, zit vijfhonderd man dierenpolitie. Per jaar komen er 125 bij, want deze agenten moeten nog opgeleid worden. Hun dagtaak zal volledig bestaan uit het bestrijden van dierenmishandeling, zei Opstelten. Op geluiden uit de Kamer dat agenten ook nog veel andere nuttige zaken te doen hebben, antwoordde de minister dat een dierenagent ook zal optreden als hij op zaken stuit die niets met dieren te maken hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.