Home

Achtergrond 319 x bekeken

Opnieuw minder graanexport deze week

Het aantal aanvragen voor exportcertificaten van graan is opnieuw gedaald.

Van 27 oktober tot en met 2 november is voor 543.288 ton exportcertificaten aangevraagd. De week er voor was dat bijna 600.000 ton. De week daarvoor was dat nog 908.718 ton.

Totaal heeft de EU dit seizoen vanaf 1 juli voor 11,5 miljoen ton exportcertificaten aangevraagd, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. Die bestaan uit 8,3 miljoen ton tarwe, 2,1 miljoen ton gerst en 1,1 miljoen ton andere granen. De invoercertificaten zijn goed voor bijna 3,9 miljoen ton graan. De EU is momenteel een netto exporteur van ongeveer 7,7 miljoen ton graan. Vorig jaar rond deze tijd lag het exportoverschot op 3,6 miljoen ton graan.

Volgens het productschap stegen de graanprijzen begin vorige week in de EU. "De laatste dagen dalen de noteringen weer onder invloed van onder andere de zwakkere dollar. Dat maakt de uitvoer van granen vanuit de EU er niet eenvoudiger op."

Op de internationale markten bleven de tarweprijzen stabiel of stegen iets, meldt het productschap. "De gerstprijzen stegen in beperkte mate. De maisprijzen stegen enkele dollars per ton."

Of registreer je om te kunnen reageren.