Home

Achtergrond 264 x bekeken 1 reactie

Opiumprijs piekt, nieuwe aanplant gevreesd

De opiumprijzen in Afghanistan stijgen snel.

De vrees is dat boeren overstappen op de teelt van papaver, de grondstof voor opium voor heroïne. Het hoofd van het narcoticabureau van de Verenigde Naties, Jean-Luc Lemahieu, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Afghanistan levert circa 90 procent van de opium in de wereld. De prijzen zijn gestegen naar het hoogste niveau in zes jaar, nadat de oogst van vorig jaar grotendeels was mislukt door een schimmel. Een kilo opium in Afghanistan leverde in september zo'n 140 euro op: 165 procent meer dan een jaar eerder. De prijs van plakken cannabis is in dezelfde tijd verdubbeld naar 90 euro.

De opiumproductie is geconcentreerd in het zuiden en westen van Afghanistan, waar de Taliban veel steun heeft. De laatste jaren was de papaverteelt enigszins beperkt, mede door acties van de regering in Kabul.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Zolang er vraag is, zal de productie blijven en de prijs lucratief.

Of registreer je om te kunnen reageren.