Home

Achtergrond 191 x bekeken

'Oorlog in Rio'

Het is 'oorlog' in Rio de Janeiro, kopt de Braziliaanse krant O Globo.

Officieel zijn bij het optreden van de politie tegen drugsbendes al dertig doden gevallen; volgens Braziliaanse media vandaag zijn het er al 37. Volgens een Nederlandse hulpverlener ter plaatse zijn het er veel meer.

De politie, die pantserwagens en helikopters inzet, voert met steun van het leger al dagen strijd tegen drugsbendes in krottenwijken in het noorden van Rio. De politie van de Braziliaanse metropool claimt dat zij de beruchte sloppenwijk Vila Cruzeiro inmiddels weer onder controle heeft. "Op dit moment behoort Vila Cruzeiro tot de staat", meldde een politiewoordvoerder. De veiligheidstroepen blijven volgens hem in verhoogde staat van paraatheid.

De meeste doden zijn volgens de politie criminelen. Tot nu toe zijn 150 verdachten gearresteerd. Het Braziliaanse staatspersbureau Agência Brasil meldde op gezag van het ministerie van Defensie dat circa achthonderd militairen de politie van Rio gaan helpen bij het bestrijden van de drugsbendes.

Vila Cruzeiro is een van de twaalf sloppenwijken die samen het Complexo do Alemão vormen. In het Complexo do Alemão wonen circa 80.000 mensen. In dat gebied wordt 40 procent van alle misdaden in Rio gepleegd. Volgens het Braziliaanse tijdschrift Veja zitten alleen al in Vila Cruzeiro circa negenhonderd drugshandelaren.

In 2008 namen in de aanloop naar verkiezingen tijdelijk circa 3500 militairen bezit van het Complexo do Alemão. In de strijd met criminelen vielen toen volgens officiële cijfers twintig doden.

Het is er de Braziliaanse autoriteiten veel aan gelegen om de belabberde veiligheidssituatie te verbeteren in de aanloop naar de belangrijke sportevenementen, die in de komende jaren worden georganiseerd in het grootste land van Zuid-Amerika. In 2014 is Brazilië gastheer van de wereldkampioenschappen voetbal. Twee jaar later staan de Olympische Spelen op het programma in Rio de Janeiro.

Hulporganisatie

Met de in 1989 opgerichte hulporganisatie Ibiss voert de Nederlander Nanko van Buuren tal van projecten uit om de omstandigheden van de bewoners van Braziliaanse sloppenwijken te verbeteren. Ibiss is onder meer actief in Vila Cruzeiro. Hij is het niet eens met het officiële dodental en de officiële lezing dat de meeste doden criminelen zijn.

"Het staat vast dat onder de slachtoffers ook veel onschuldigen zijn'', aldus Van Buuren. ,,Donderdag werd van dertig dodelijke slachtoffers gesproken. Maar als ik kijk naar al die mensen die naar het gerechtelijk moratorium zijn gestuurd, dan moeten het er meer zijn. Bovendien liggen er in de straten nog veel lichamen.''

Volgens hem is de politieactie een reactie op de 'stadsterreur' van de drugskartels in Rio: "Die bendes staken bussen in brand en voerden tal van andere gewelddadige acties uit. De politie vermoedde dat een kartel in Vila Cruzeiro het geweld had aangestuurd en besloot daarom tot een inval.''

De drugskartels op hun beurt voelden zich volgens hem in het nauw gedreven door politieacties in de favela's die de drugshandel bemoeilijkten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.