Home

Achtergrond 312 x bekeken

Oogstrobot paprika in de maak

Wageningen UR en Jentjens Machinetechniek gaan samen werken aan een oogstrobot voor paprika.

Een prototype zal naar verwachting in vier jaar klaar zijn. Echte marktintroductie duurt nog langer. Dat zegt Erik Wekking, projectleider bij Jentjens, het bedrijf dat in 2008 al een oogstrobot voor snijrozen op de markt bracht.

De zoektocht naar een economisch haalbare oogstrobot komt tot stand door een subsidietoezegging van 10 miljoen euro door de Europese Commissie. Met andere internationale partners wordt aan een reeks oogstrobotten gewerkt voor appels en wijndruiven. De internationale kennisinstellingen gaan eerst samenwerken aan een nieuw platform voor de robot. Van daaruit - het traject duurt twee jaar - werken Nederlandse onderzoekers aan de toepassing voor paprika.

Volgens Wekking is de oogstrobot voor paprika niet vergelijkbaar met die voor snijrozen. "We moeten bij nul beginnen."

Wekking is blij met de toezegging die komt op een economisch ongunstig tijdstip voor de tuinbouw. "Bij de introductie van de robot voor snijrozen stortte de markt in. Het is goed om nu de ontwikkeling te starten voor de markt over meer dan vijf jaar. De markt kan er dan heel anders uitzien." Jentjens investeert er zelf ook in.

Wageningen UR coördineert het project met de elf internationale partners. Dat lijkt het gevolg van eerder onderzoek dat Wageningen UR al uitvoerde op het vlak van robotisering in de tuinbouw. Volgens een woordvoerder zal het project CROPS ook de basis kunnen leggen voor oogstrobots voor andere gewasproducten. Dat Nederland voorop loopt met de robotisering past bij de technologische voorsprong die al bestaat voor kastechnieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.