Home

Achtergrond

Oogst bieten en aardappelen loopt achter

De oogst van bieten en aardappelen loopt flink achter op voorgaande jaren.

Bij bieten zit nog bijna de helft in de grond, bij aardappelen is dat zo’n 5 procent. Het bieteninstituut IRS spreekt van een moeizame oogst bij de bieten. “Afgelopen maandag moest nog 45 procent van de suikerbieten worden gerooid, blijkt uit de inventarisatie van de Agrarische Diensten van Suiker Unie en CSV Covas.”

Het meeste moet nog worden gerooid in Noord- en Zuid-Holland, stelt het IRS. “Daar zit nog 50 procent van de bieten in de grond. In Gelderland en op de Zeeuwse Eilanden zijn procentueel gezien de meeste bieten uit de grond, daar moet nog respectievelijk 37 procent en 38 procent worden gerooid. Het is sinds 1998 niet voorgekomen dat er in de tweede week van november nog een dergelijk groot aandeel van de suikerbieten in de grond stond.”

Bij de aardappelen moet volgens het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw nog 5 tot 7 procent worden gerooid. “ Hoewel de oogstomstandigheden verre van ideaal zijn wordt er zo goed en kwaad als het gaat elke dag toch wat gerooid. In het meest westelijke deel van Zeeland moeten verhoudingsgewijs nog de meeste aardappelen worden gerooid. Insiders menen dat niet alle aardappelen uit de grond komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.