Home

Achtergrond

Onzekerheid over GMO blijft

Afzetorganisatie en telers blijven onzeker over de toekomst van marktondersteuning via de regeling Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

De voorlopige voorstellen van de Europese Commissie over het landbouwbeleid na 2013 maken geen melding van de uitzonderingspositie van groente en fruit. Eerder toonde de internationale groenten- en fruitsector zich bezorgd over het ontbreken van details over GMO in uitgelekte stukken. In de voorlopige voorstellen die de commissie donderdag bekend maakte wordt opnieuw geen melding gemaakt van GMO.

"Dat kan je op twee manieren interpreteren", zegt Ad Klaassen, secretaris van koepel voor afzetorganisaties Ad Klaassen. "De algemene verwachting is dat geen grote veranderingen zullen plaatsvinden, maar ook het budget is van belang. Blijft dat in stand? Dat is een belangrijke vraag voor onze leden." Nederlandse telers ontvangen gemiddeld relatief hoge GMO-bijdrages via de afzetorganisaties.

De groente- en fruitsector is voorstander van behoud van GMO. De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) verraste onlangs door een voorkeur voor hectarepremies uit te spreken. DPA noemde die uitspraken onverstandig, omdat GMO de basis is van de huidige samenwerking tussen telers in coöperaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.