Home

Achtergrond

Onzekerheid Argentinië over exportquota tarwe en mais

Er is onzekerheid in de Argentijnse graanhandel over het beleid van de regering voor de export van tarwe en mais.

Vorig jaar werd na een slechte oogst de export aan banden gelegd om de binnenlandse markt voorrang te geven, meldt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar. "Dat nam zulke vormen aan dat verwerkers van tarwe en mais konden kopen voor prijzen die tot 25 procent onder de exportprijs lagen, simpelweg omdat er geen concurrerende vraag vanuit de wereldmarkt was. En de exportprijs lag bij tarwe al 23 procent en bij mais 20 procent onder de wereldmarktprijs vanwege de exportbelastingen."

De Argentijnse minister van Landbouw Dominguez kondigde vorige week exportquota aan van 5,5 miljoen ton tarwe en 18,5 miljoen ton mais. Het riep gemengde reacties op van de handel, zegt Vossenaar. "De koepelorganisatie van de maissector kan hier mee leven. Maar voor een telersvereniging legt elke quotering een schaduw over de markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.