Home

Achtergrond 2 reacties

Ondiepe aardwarmte mogelijk nieuw instrument tuinbouw

De boring naar warmte op 500 tot 1000 meter diepte is mogelijk interessant voor koude kasteelten.

Het Productschap Tuinbouw laat een studie doen naar deze goedkopere boorwijze. Mogelijk leidt het onderzoek naar een proefproject. Dat zegt Jan Smits, namens het Productschap Tuinbouw programmaleider van het programma Kas als Energiebron. “Er ligt nu een conceptrapport, maar we hebben nog wat vragen. Het is een studie naar een bepaald gebied. Als dat interessant uitpakt, kunnen we een proefproject ondersteunen, zoals bij Van den Bosch met diepere aardwarmte.”

Het Platform Geothermie en Smits schatten de kosten voor zo’n ondiepe boring op 1 tot 2 miljoen euro. De energie-opbrengst (het water is vaak 35 tot 40 graden Celsius) is wel veel lager dan de boring naar dieptes van twee kilometer, maar voor veel telers is deze investering van circa zes miljoen euro te zwaar.

De voorwaarden voor zo’n ondiepe boring zijn nog niet helder. Er zijn in de tuinbouw nu ruim zestig vergunningen verstrekt voor diepere aardwarmteboringen. Smits vermoedt dat voor ondiepe boring een nieuwe grondstudie gedaan moet worden. Bij Dienst Regelingen wordt onderzocht of telers met een subsidietoekenning uit de MEI-regeling voor aardwarmte de subsidie ook kunnen besteden aan ondiepe boring. Er zijn circa 20 telers met een toekenning, maar een belangrijk deel kan de investering niet rondkrijgen door de crisis en strenge bankeisen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Heeft de vergunning verstrekker al een beeld wat de warmte onttrekking op langere termijn betekent voor het aardoppervlak. M.a.w. zijn de gevolgen voor het milieu al bekent of doen we zoals altijd eerst om daarna de negatieve gevolgen te repareren.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Begrijp het niet goed er zijn vele boringen die veel minder diep gaan en met (80 meter) een warmtewisselaar goed werken , kosten
  vele malen lager. In Duitsland hebben ze er veel ervaring mee, Onderzoek om het onderzoek subsidie opstrijken???

Of registreer je om te kunnen reageren.