Home

Achtergrond

Onderzoek substraten voor bollenteelt

Op het PPO in Lisse wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de teelt van bloembollen op substraat. Eerder werd dergelijk onderzoek al aangekondigd voor de teelt van groenten, bloemen en bomen.

Het project is op de proeftuin in Zwaagdijk in gang gezet in het kader van het project Teelt de grond uit PPO Lisse doet oriënterend onderzoek naar substraatteelten voor specifiek de bollenteelt.

Ook de bollentelers kunnen niet ontkomen aan de Europese regelgeving voor oppervlakte- en grondwaterkwaliteit. Substraatteelt kan daar een onderdeel van zijn. Onderzoeker Peter Vreeburg heeft inmiddels de eerste proeven met de voorjaarsteelten afgesloten en toont lelies die in Lisse op verschillende substraten groeien. Volgens Vreeburg is het belangrijk dat de praktijk hierbij betrokken is.

Over een aantal jaren moet dit systeem praktisch worden en dat kan alleen met inbreng van telers, vindt hij. Het project Teelt de grond uit heeft tot doel om teeltsystemen te ontwikkelen voor de tuinbouw in de vollegrond met minimale emissie van meststoffen en bestrijdingsmiddelen, zonder dat dit ten koste gaat van het economisch rendement van de teelt.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.