Home

Achtergrond 473 x bekeken 3 reacties

'Onderzoek nodig naar winstmarges in broodketen'

De Belgische overheid moet onderzoek doen naar de winstmarges in de broodketen.

Dat vindt consumentenorganisatie OIVO. Uit onderzoek van het Onderzoek en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties blijkt dat bakkers de broodprijs vaak verhogen, maar zelden verlagen.

De bakkers in België melden in september dat brood 5 tot 7 cent duurder zou worden door de stijging van de graanprijzen. OIVO registreerde in september en oktober de broodprijzen bij bakkers verspreid over heel België. Uit het onderzoek blijkt dat de broodproducten bij bakkers twee tot vier procent duurder zijn geworden. "Het meest verbazingwekkende is dat de grootste prijsstijging is te zien bij producten als stokbrood, waar het minste meel in wordt gebruikt."

Het OIVO concludeert dat bakkers de situatie aangrijpen om hun winstmarges te vergroten. Het centrum pleit voor herinvoering van de vaste broodprijs die in België in 2004 is afgeschaft. "Brood is een essentieel product. Raak de broodprijs aan en je beïnvloedt het beeld dat de Belg heeft van zijn welvaart."

Volgens de Belgische bakkersfederatie Vebic zijn veel kostenstijgingen niet terug te draaien. "De broodprijs bestaat maar voor 25 procent uit grondstoffen. Zo’n 25 procent zijn energiekosten en 50 procent zijn loonkosten. Die kosten stijgen voortdurend."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Bij de berekening in dit artikel komt de retailer er niet mee uit. De broodprijs bestaat hier uit alleen grondstof, energie en arbeidsloon. Ik mis machine kosten, transport, winkel huur (hypotheek) onderhoud winkel. of betaalt de Belg eenvoudig 150 % voor een brood in plaats van 100 % v.d. prijs?

 • no-profile-image

  George Soros

  Economie is simpel. In de natuur zijn de sterken de zwakken de baas. In de economie zijn de sterkste schakels de zwakste de baas en eten die grotendeels leeg.......met andere wooorden:boeren zijn hier meer dan duidelijk de zwakste schakel.

 • no-profile-image

  Han

  @George. Ik kan niet anders dan het met je eens zijn, hoe graag ik ook anders zou willen. Zo gauw de graan voorraad nog verder zakt, zullen we zien, dat de markt zijn werk niet mag doe en de overheden een maximale prijs zullen instellen. Is de boer dus weer de klos.

Of registreer je om te kunnen reageren.