Home

Achtergrond

Onderhandelingen over EU-budget muurvast

De onderhandelingen tussen de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europarlement over het EU-budget voor volgend jaar zitten muurvast.

Besprekingen in Brussel hierover zijn gisteren gestaakt. Maandag doen de partijen een laatste poging, aldus staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) na beraad in Brussel.

Het Europarlement en de Europese Commissie wilden het budget voor 2011 met 6 procent verhogen. De lidstaten willen niet verder gaan dan 2,9 procent, waarmee het bedrag zou uitkomen op 126,5 miljard euro. Het Europees Parlement is nu bereid daarmee in te stemmen, maar alleen als het een grotere rol krijgt in de discussie over de financiering van de EU op langere termijn.

Volgens Knapen zijn de bindende toezeggingen die het Europarlement hiervoor wil voor de lidstaten niet aanvaardbaar. De vaststelling van de EU-begroting voor volgend jaar mag niet vermengd worden met "oneigenlijke politieke eisen'', zei hij.

Knapen toonde zich pessimistisch over de mogelijkheden om tot een vergelijk te komen met het Europarlement. Huidig voorzitter België probeert maandag alsnog tot een compromis te komen. "Ik zie geen ruimte, maar ik ben niet alziend'', aldus de CDA-bewindsman.

Lukt het maandag weer niet om eruit te komen, dan moet de Europese Commissie een nieuwe begroting voor 2011 opstellen. Als ook daarover geen overeenstemming komt, dan wordt het EU-budget voor volgend jaar bevroren op het niveau van dit jaar. Eurocommissaris Janus Lewandowski (Begroting) waarschuwde dat verschillende EU-diensten dan in problemen komen.

Knapen onderstreepte dat Nederland, net als onder meer het Verenigd Koninkrijk, het liefst had gezien dat de EU-begroting volgend jaar helemaal niet zou stijgen. Hiervoor bleek bij de andere lidstaten onvoldoende steun. Premier Mark Rutte moest vorige week in de Tweede Kamer zijn uiterste best doen om uitgelegd te krijgen dat een stijging van de EU-uitgaven van 2,9 procent het maximaal haalbare is.

Knapen wees erop dat in veel lidstaten volgend jaar fors bezuinigd wordt door de economische crisis. Hij zei verbaasd te zijn dat Europarlementariërs niettemin de EU-uitgaven willen optrekken. "Zij hebben toch ook een achterban, die weet dat overal de broekriem aangehaald moet worden?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.