Home

Achtergrond 221 x bekeken

OM: Sietske H. wurgde haar eigen baby's

Sietske H. (26) uit het Friese Nij Beets heeft haar vier baby's door verstikking om het leven gebracht.

Het gaat om drie meisjes en een jongetje die ze baarde in de periode van juni 2003 tot en met juni 2009. Dat zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank van Leeuwarden tijdens de pro-formazitting over de Friese babymoorden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Sietske H. (26) ervan dat ze de pasgeboren kinderen direct na de bevalling heeft gedood. Daarbij gebruikte de vrouw drie keer haar handen en een keer - bij het eerste meisje - een kussen. Bij twee baby's werd ook een kledingstuk in het mondje gestopt en bij een is een plastic tas of zak om het hoofdje gebonden.

Advocaat Barbara Klunder betwijfelt of haar cliënt vier keer zwanger is geweest en vervolgens alle keren de pasgeborene direct na de bevalling om het leven heeft gebracht. Volgens Klunder is H. sinds haar aanhouding in augustus van dit jaar zo geëmotioneerd en in de war geweest, dat ze geen betrouwbare verklaring kon afleggen.

"In het politiebureau zat een hevig geëmotioneerde jonge vrouw, bijna in shock'', zei Klunder. Sietske H. zou nog wel een goed beeld hebben van haar laatste twee zwangerschappen (in 2007 en 2009), maar niet van de eerste en de tweede in 2003 en in 2005 . "Daarover legt ze allerlei tegenstrijdige verklaringen af en husselt ze data door elkaar. Het gaat ook om een periode van acht jaar.''

De advocaat verwijt het Openbaar Ministerie dat het te snel, een week na de aanhouding van Sietske H., de publiciteit heeft gezocht met de bewering dat het zou gaan om vier baby's. "Dat was niet verantwoord.''

Onderzoek

Volgens het OM is uit technisch onderzoek gebleken dat ook de eerste twee baby's levend zijn geboren en daarna zijn gedood. De eerste baby, een meisje, werd in juni 2003 om het leven gebracht. Het jongetje daarna in maart 2005, aldus het OM. De twee andere meisjes werden door de moeder gedood in januari 2007 en juni 2009.

De kindjes hebben nooit een naam gekregen. Justitie heeft ze genummerd van S 2010-258 tot en met S 2010-261. De lijkjes werden na de moord in een vuilniszak gedaan en in koffers verstopt op de zolder van haar ouderlijke woning in Nij Beets, waar ze al die tijd met haar vader en moeder heeft gewoond. De politie ontdekte de lijkjes begin augustus van dit jaar. De zaak kwam aan het rollen na een tip uit haar omgeving.

Sietske H. was bij de pro-formazitting niet aanwezig. Justitie wil haar snel laten overbrengen naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychisch onderzoek, waarschijnlijk in december.

De zaak zal volgend jaar in april inhoudelijk worden behandeld. H. wordt officieel verdacht van meervoudige kindermoord, dan wel kinderdoodslag. Op het eerste staat een maximumstraf van negen jaar; kinderdoodslag levert maximaal zes jaar op. Omdat het gaat om een meervoudig strafbaar feit, kan daarnaast nog eens een derde van de maximumstraf worden bijgeteld. Ze kan dus tot maximaal twaalf jaar cel worden veroordeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.