Home

Achtergrond

November was vrij koud en vooral somber

November begon met een afwisseling van zeer zacht weer en koudere dagen.

De eerste helft van de maand was het ook behoorlijk nat. De tweede helft was het droger. Daarmee kwam het gemiddelde uit op 85 millimeter, normaal voor de tijd van het jaar. De temperatuur lag op het langjarige gemiddelde, maar dook aan het eind van de maand omlaag. Dat meldde het KNMI vandaag.

Het was een sombere maand. De zon was ongeveer 47 uur te zien, gemiddeld over het land, terwijl het langjarige gemiddelde op 60 uur ligt. In het Limburgse Ell konden mens, dier en plant slechts 32 uur van de zon genieten. Het KNMI-station in Stavoren mocht zich verheugen in 62 uur zon.

Tijdens de zachte periode in het begin van de maand werd op 4 november de hoogste temperatuur van de maand gemeten. Het werd die dag 17,3 graden in Gilze en Rijen. In de nacht noteerde het KNMI 'thuis' in De Bilt de minimumtemperatuur 14,5 graden. Dat minimum was sinds 1901 niet zo hoog geweest.

Het was gemiddeld redelijk fris in november, want de gemiddelde temperatuur lag op 5,8 graden, 0,4 onder het langjarige gemiddelde. De vorst deed op 26 november stevig zijn intrede na wat eerdere speldenprikjes. Vanaf die vrijdag deed zich ook de eerste ijsdag van het seizoen voor. Op een ijsdag komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit. Het KNMI telde in De Bilt twee ijsdagen, lokaal in het noorden kwam het tot vijf ijsdagen.

Zaterdag de 13e viel in het zuidoosten van het land heel veel regen. Lokaal werd in Zuid-Limburg 90 tot 100 mm gemeten. Het zuiden van het land kreeg daarmee over heel november te maken met een grotere hoeveelheid neerslag dan noordelijker gebieden. Er viel tussen de 90 en 150 mm, tegen bijvoorbeeld slechts 50 mm op een aantal plaatsen rond het IJsselmeer.

Eind november begon het te sneeuwen. Op maandag de 29e vielen er in een groot deel van het land enkele centimeters, met enorme files tot gevolg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.