Home

Achtergrond 178 x bekeken

Noord-Korea schiet granaten op Zuid-Korea

Noord-Korea heeft vanochtend plotseling ongeveer vijftig granaten afgeschoten op een Zuid-Koreaans eiland vlakbij de grens.

De beschieting lijkt gericht op een militaire basis daar. Door de granaatontploffingen kwam een militair om het leven. Dertien militairen en twee burgers raakten gewond.

Door de beschieting zijn ettelijke huizen in brand gevlogen. Volgens getuigen verspreidt het vuur zich snel op het eiland. Bewoners werden door luidsprekers opgeroepen naar schuilkelders te gaan. Enkelen vluchtten van het eiland in vissersboten.

Het leger van Zuid-Korea heeft het vuur beantwoord, aldus het ministerie van Defensie. Het leger patrouilleert met gevechtsvliegtuigen boven het eiland. De president van Zuid-Korea zei te vermoeden dat de beschietingen door Noord-Korea een gevolg zijn van oefeningen van het Zuid-Koreaanse leger. De president, die in ondergrondse bunkers spoedberaad heeft belegd, roept Noord-Korea op escalatie te voorkomen.

De twee landen staan op gespannen voet, sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953. De marines vochten met elkaar bij het eiland Yeonpyeong in 2002 en 1999. Noord-Koreaanse marineschepen overschreden de zeegrens en openden het vuur op Zuid-Koreaanse schepen. De Noord-Koreaanse schepen trokken zich terug, toen er versterking uit Zuid-Korea in aantocht was. Bij de incidenten vielen enkele doden.

Noord-Korea is een zeer gesloten en streng-communistisch land. De bevolking lijdt honger, maar de overheid geeft veel geld uit aan defensie. Het Westen vreest dat het land een atoombom ontwikkelt. Buurland China heeft het land opgeroepen terug te keren naar het overleg met zes landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.