Home

Achtergrond 222 x bekeken

Noord-Korea handelt in nucleair materiaal

Noord-Korea exporteert nucleair materiaal en de kennis daarover, ook al hebben de Verenigde Naties (VN) dat verboden.

Het materiaal gaat onder meer naar Iran, Syrië en Myanmar (Birma). Dat zeggen VN-deskundigen in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Een van de manieren waarop Noord-Korea de sancties omzeilt, is door nepbedrijven in het buitenland op te zetten. Wanneer die ondernemingen nucleair materiaal verhandelen, lijkt de export voor het oog legaal. Voor het straatarme land is de handel een van de belangrijkste inkomstenbronnen.

De Verenigde Naties hebben Noord-Korea jaren geleden verboden nucleair materiaal uit te voeren. Het embargo werd vorig jaar uitgebreid nadat het regime enkele kernproeven had uitgevoerd. Uit woede over de strafmaatregelen stapte Noord-Korea uit het internationale overleg met China, Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en Rusland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.