Home

Achtergrond

Noord-Holland stopt met Wieringerrandmeer

Provincie Noord-Holland wil stoppen met het project Wieringerrandmeer.

De financiering van het project stuit op problemen bij de banken. De boeren reageren opgetogen. De banken eisen een volledige garantstelling voor de financiering van het project. Gedeputeerde Staten zeggen geen extra risico’s te willen nemen. Met hetbesluit stopt ook de samenwerkingsovereenkomst met private partijen.

Het project beoogde om van Wieringen weer een eiland te maken door een randmeer aan te leggen. Ook zouden recreatiewoningen worden gebouwd. Bij het plan zou 1.000 hectare grond aan de landbouw worden onttrokken van in totaal 45 bedrijven. De kosten voor het project werden geraamd op zo’n 350 miljoen euro.

Het GS-voorstel wordt 15 november in Provinciale Staten behandeld.

De boeren in het gebied zijn opgelucht. Zij hebben zich onder meer met trekkeracties verzet tegen de plannen. ”De vlag gaat uit”, zegt Otto Smit, voorzitter van afdeling Wieringerland van LTO Noord. ”De bedrijven kunnen hun blik weer op de toekomst richten. Vanaf 1998 toen de eerste plannen werden gepresenteerd, verkeren zij in onzekerheid. Vanaf 2006 ligt een claim op de grond. Wij zijn blij dat de provincie nu met dit voorstel komt, nog voordat de eerste spade in de grond is gezet.”

De provincie heeft in polderwaard Nieuwland al 250 hectare in bezit. In Wieringenmeer zijn vier bedrijven gekocht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.