Home

Achtergrond

Nieuwe methode voor kweken op resistentie tegen phytophthora

Britse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om sneller vast te stellen of een resistentiegen tegen phytophthora lang zal stand houden.

Dit maakt het veredelen van aardappelrassen op resistentie tegen de aardappelziekte efficiënter. Het onderzoek naar phytophthora-resistentie is gefinancierd door de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) in Groot-Brittannië. Volgens de BBSRC brengt phytophthora grote schade toe aan de aardappelsector. "We schatten de schade wereldwijd op jaarlijks 5 miljard tot 6 miljard pond (5,8 miljard tot 7 miljard euro)."

De nieuwe methode houdt in dat resistentiegenen in wilde aardappelplanten genetisch worden geanalyseerd, evenals de enzymen die phytophthora afscheidt als de kiem een plant binnen dringt. De genen worden beoordeeld op de periode dat ze hun resistentie kunnen behouden tegen phytophthora. Voor de veredeling worden dan alleen die wilde aardappelplanten gebruikt die genen bevatten die niet snel worden doorbroken als ze zijn ingebracht in een nieuw aardappelras.

Volgens de BBSRC bespaart dit tijd en geld. "Tot nu toe moesten resistentiegenen worden beoordeeld door aardappelplanten met die genen bloot te stellen aan phytophthora-infecties. Met de planten die dit overleefden werd verder gekweekt. Deze werkwijze kost veel tijd, is kostbaar en je moet geluk hebben dat je net die genen eruit weet te pikken die in een nieuw ras goed stand weten te houden tegen phytophthora. Vaak worden deze resistenties snel doorbroken, omdat de phytophthora -populatie over een brede variatie van genen beschikt."

Volgens de BBSRC wordt de nieuwe methode verder ontwikkeld. "In een vervolgonderzoek gaan we resistentiegenen uit wilde aardappelplanten identificeren, die geschikt zijn om nieuwe aardappelrassen mee te kweken. Ook gaan we in dat onderzoek proberen de phytophthora-resistentie te combineren met resistenties tegen schadelijke aaltjes. Bij dit laatste willen we gebruik gaan maken van genetische modificatie."

Of registreer je om te kunnen reageren.