Home

Achtergrond 242 x bekeken

Nieuw-Zeelandse zuivel hoopt op vrijhandel met Russen

Nieuw-Zeeland mikt op een vrijhandelsovereenkomst met Rusland.

Overleg daarover kan begin volgend jaar van start gaan, zei de Nieuw Zeelandse premier John Key op een bijeenkomst in Japan. De Russische markt is om twee redenen interessant voor de Nieuw Zeelandse zuivel- en vleessector. Rusland heeft sinds dit jaar een feitelijke douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan en het is een goede importeur van Nieuw Zeelandse waar. Jaarlijks kopen de Russen voor bijna 70 miljoen euro aan boter en kaas en voor een kleine 20 miljoen euro aan schapen- en rundvlees.

De verwachting is dat een vrijhandelsovereenkomst met de douane-unie de exporten vanuit Nieuw Zeeland stevig zal stimuleren. De Nieuw Zeelandse NZO, de Dairy Companies Association, en Fonterra laten weten dat zij op het vinkentouw zitten. Nieuw Zeeland importeert vooral ruwe olie uit Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.