Home

Achtergrond 319 x bekeken

Niet zoals bij pluimvee

Vanuit Brazilië hebben we niet zo veel te duchten, Maar ontspannen wordt het niet.

Brazilië blijkt niet de slapende reus die op het punt staat te ontwaken en Europa te overspoelen met veel en vooral goedkoop varkensvlees. Er zijn geen signalen dat wat Brazilië op de EU-markt doet met pluimveevlees, wordt gevolgd door een varkensvleesinvasie. Dat is de conclusie na een reis begin deze maand door Brazilië van een delegatie Europese varkenshouders. Boerderij reisde mee.

Braziliaanse varkensboeren blijken de handen vol te hebben aan de varkensvleesproductie voor de 190 miljoen Brazilianen. Ook zonder de
importbeperkingen zou er niet meteen een massieve stroom varkensvlees in vriesschepen de oceaan worden overgevaren.

Eer het zover is heeft Brazilië nog wel een paar slagen te maken. Daar waar de grond weinig kost en bijgevolg het voer goedkoop, is geen infrastructuur; wegen zijn slecht en het spoor ontbreekt. Binnenlands transport is duur. En van bedrijven dichter bij de kust zeggen de Europese bezoekers dat die niet of nauwelijks goedkoper produceren dan de voorhoede in Noordwest-Europa.

Oftewel, zoals het er nu naar uitziet hebben de Brazilianen wél het nadeel dat ze alleen diepvriesvlees kunnen aanbieden en níet het voordeel dat ze dat goedkoper kunnen dan wat al te koop is.

Dat is een boodschap van formaat. Als het gaat om kipfilet hebben de Brazilianen hier in korte tijd een derde van de markt veroverd, wat veel pluimveehouders de kop heeft gekost. Het zingt al enige tijd rond dat zo’n ontwikkeling ook varkenshouders te wachten staat, weggeblazen worden op de bulkmarkt van varkensvlees. Niet dus, zo luidt de conclusie van de delegatie.

Is dat een reden om het dan maar was rustiger aan te doen met vernieuwende, duurzamere varkensconcepten? Helemaal niet. Want ook uw buurman is uw concurrent, evenals de Deense varkenshouder en de Duitse. Ontspannen wordt het zomaar niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.