Home

Achtergrond

Nertsenvellen hangen te drogen

Duizenden nertsenvellen hangen te drogen bij nertsenfokker Johan van Doorn in het Gelderse Herveld.

Tot 1 december moeten zo’n 30.000 nertsen (3000 per dag) van het eigen bedrijf en 15.000 van een collega geslacht worden. Vervolgens worden de vellen gedroogd en klaargemaakt voor transport naar veilingen in Noord-Europa. De prijzen zijn goed op dit moment, mede dankzij de onzekerheid over de toekomst van de sector. Vrijwel niemand durft nu over te stappen op het fokken van nertsen. Bovendien neemt de vraag nog steeds toe. Bont is weer enorm populair. Per jaar worden in Nederland zo’n vier miljoen nertsen geslacht. Foto Vidiphoto

Voor het derde achtereenvolgende seizoen zet de maatschap Hartlief-Lammers in het Drentse Donderen de zogenoemde rupsdumper in bij de oogst van mais. Het gewas wordt in de biogasinstallatie van het bedrijf verwerkt. Ook de oogstmachines zijn voorzien van rupsbanden. In totaal teelt het bedrijf ongeveer 450 hectare mais, waarvan dik 10 procent op het eigen bedrijf wordt gebruikt. De mais op het perceel in het Drentse Anloo is specifiek voor de biogasinstallatie geteeld. Foto Harry Tielman

Bij slachterij Van Hattem Vlees in het Gelderse Dodewaard stonden vandaag bijna alle werkzaamheden in het teken van het islamitische offerfeest. De schapen worden op strikt rituele wijze geslacht. Voor de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) is het aanleiding om scherp toe te zien op onder meer de dodingsmethode. Velder biedt de VWA ook ondersteuning aan onder meer de politie, als die onregelmatigheden aantreft of vermoedt dat illegaal wordt geslacht. Foto William Hoogteyling

Een medewerker van Brayé Stallenreiniging uit het Friese De Hoeve blaast de leghennenstal van Hans en Ria Wilting in het Groningse Stadskanaal schoon. Brayé werkt sinds kort samen met branchegenoot Postma uit Rolde in Drenthe. De Wiltings hebben een stal voor 60.000 Freiland- leghennen die een uitloop van 24 hectare hebben. Daarnaast heeft het bedrijf 115 hectare akkerbouw met een veenkoloniaal bouwplan met fabrieksaardappelen, bieten en graan. De hennen hebben ruim dertien maanden in de stal gewoond. Wilting heeft zelf de mest uit de stal gehaald en de stal nat gereinigd. De medewerkers van het schoonmaakbedrijf blazen de stal verder schoon. Volgende week zullen nieuwe leghennen de stal bevolken. De combinatie van akkerbouw en legpluimvee bevalt Wilting goed. Er is afwisseling van werk en Wilting kan graan van het akkerbouwbedrijf voederen aan de hennen. Foto Koos van der Spek

Loonwerker Adriaan Sandee in het Groningse Onstwedde rooit aardappelen met een zelfrijder uit Oekraïne. De rooier heeft links brede banden en rechts een rupsband. Toch gaat de oogst moeizaam, zegt Sandee. "We rooien hele natte stukken. Soms zitten we vast in de modder. Ik heb de machine speciaal voor dit seizoen gekocht. Andere machines met rupsen hadden een lange levertijd." Foto Harry Tielman

In het gemeentehuis van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel bereiden circa tweeduizend werknemers van zuivelconcern Yakult kimchi een bijgerecht van met name gefermenteerde kool en peper, meestal geserveerd met een kleine portie gezouten vis. In totaal werd in het gemeentehuis 143 ton kimchi geproduceerd die gratis wordt verspreid onder 13.000 huishoudens. Kimchi geldt als het nationale gerecht van het Oost-Aziatische land en een populair gerecht in omliggende landen. Door een misoogst is de prijs de laatste maanden verviervoudigd. Normaliter wordt in de eerste negen maanden van een jaar 252.000 ton kool geoogst. Nu slechts de helft. Foto ANP

Met een zogeheten ondergrasplantmachine worden 150.000 narcissen in het bermen van het Haagse Prins Clausplein geplant. Daarmee wordt het project Bollen in de Berm afgerond. In drie jaar tijd zijn er 400.000 narcissen gelant, goed voor 5.000 vierkante meter lentebloei.
De bloemen, in de stadskleuren van Den Haag, komen elk voorjaar vanaf april weer tot bloei. De bollen zijn een cadeau van de 150-jarige Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur aan Rijkswaterstaat. Foto Engel Lameijer

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.