Home

Achtergrond 1 reactie

Neerslag belemmert bietenoogst

De weersomstandigheden blijven een vlotte bietenoogst belemmeren, meldt verwerker Suiker Unie.

“Vooral in Zuid-Nederland viel vorig weekeinde weer heel veel neerslag. November bracht nu al veel meer regen dan normaal de hele maand.”

Toch is vorige week zo’n 10 procent van het bietenareaal geoogst. Telers en loonwerkers zetten alles in om de voortgang in de oogst te behouden. Op 15 november moest nog ongeveer 35 procent worden gerooid. Het gemiddelde op die datum over de afgelopen jaren was 30 procent.

In het Zuidoosten van het land moet met 40 procent nog relatief veel worden gerooid. Als het water is weggezakt en de neerslag beperkt blijft, worden volgens Suiker Unie de komende weken veel bieten gerooid. “Na de oogst is aandacht voor bewaring nodig. Vorstvrij, koel en droog bewaren is het advies. Dat vraagt om een goede voorbereiding.”

De fabrieken van Suiker Unie hebben weer een goede week achter de rug, met meer dan 300.000 ton verwerkte bieten. “We zijn in de tweede helft van de campagne beland. De suikergehaltes blijven, ondanks de verre van optimale omstandigheden, heel goed op peil. De tarra loopt wel verder omhoog door de natte oogstomstandigheden.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    toon

    hier op het eiland Tholen zitten hier en daar nog aardappelen in de grond ik vraag me af of dit nog goed zal komen het gaat kouder worden en drogen doet het ook zo maar niet

Of registreer je om te kunnen reageren.