Home

Achtergrond

'Nederland vraagt vaak gegevens burgers op'

Nederland steekt met kop en schouders uit boven de rest van Europa als het gaat om het opvragen van gegevens van burgers door opsporingsdiensten.

Dat stelt de organisatie Bits of Freedom, die zich sterk maakt voor vrijheid en privacy op internet.

Jaarlijks worden volgens de organisatie maar liefst circa drie miljoen keer onder meer bel-, sms- en locatiegegevens van burgers opgevraagd. Per hoofd van de bevolking is dat drie keer zoveel als in Duitsland, zo stelt Bits of Freedom, en zeven keer vaker dan in Polen. In andere landen ligt het aantal opvragingen volgens de organisatie veel lager.

Bits of Freedom baseert zich op een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie, een project van de Europese Commissie en een aantal andere rapporten. "Het is veel te eenvoudig voor opsporingsambtenaren om die informatie te krijgen’’, meent woordvoerder Axel Arnbak. ,,De waarborgen en wettelijke criteria zijn in Nederland veel te ruim.’’

Woensdag werd bekend dat het ministerie van justitie onderzoekt of het mogelijk is inzage te krijgen in gegevens als naam en adres van bankrekeninghouders. Het zou daarbij alleen gaan om de koppeling tussen rekeningnummer, naam en adres, niet om betalingsgegevens of creditcardoverzichten.

Momenteel kan volgens Bits of Freedom iedere opsporingsambtenaar bij de klantgegevens van telecomaanbieders. Dit zonder toetsing door een officier van justitie of de rechter-commissaris, stelt Arnbak. Officieren van justitie kunnen volgens zijn organisatie ook nog bij verkeers- en locatiegegevens. Daaruit kan afgeleid worden wie met wie heeft gebeld, waar en wanneer.

"Het is kinderlijk eenvoudig misbruik te maken’’, aldus Arnbak. ,,Het is een goudmijn voor cybercriminelen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.