Home

Achtergrond 182 x bekeken 2 reacties

Nederland vindt EU-melkfonds niet nodig

Nederland is geen voorstander van extra Europees geld voor de zuivelsector in 2011.

Volgens staatssecretaris Ben Knapen (Europese zaken) is daar geen enkele aanleiding voor. Dat schrijft Knapen in een brief aan de Kamer. Het Europees Parlement stelde onlangs voor om ook in 2011, net als dit jaar, 300 miljoen euro uit te trekken voor het zogeheten ‘melkfonds’.

Knapen noemt dit voorstel opvallend, omdat uit recente ramingen van de Europese Commissie zou blijken dat zowel dit jaar als in 2011 minder interventiemaatregelen nodig zijn; de Commissie zou juist voorgesteld hebben de begroting voor 2011 op dit punt met 14 miljoen euro te verlagen.

De voorstellen van het Parlement houden in dat de Europese betalingen in 2011 ruim 6 procent zouden toenemen tot 130 miljard euro. Europese regeringsleiders willen niet verder gaan dan bijna 3 procent (126,5 miljard euro).

Inmiddels zijn het Parlement en de lidstaten overleg begonnen om tot overeenstemming te komen. Hiervoor hebben ze op grond van het Verdrag van Lissabon nog twee weken de tijd.

Als zij niet tot een akkoord komen, dan moet de Commissie een nieuwe ontwerp-begroting indienen. Als op 1 januari nog geen nieuwe begroting is vastgesteld, dan valt de EU terug op de begroting voor 2010 - waarin nota bene wél 300 miljoen euro voor de zuivelsector is opgenomen.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  minder

  Hoezo meer geld voor de zuivelboeren? De overige agrarische takken willen ook wel een beetje hebben hoor. De overige niet melkende kunnen ook wel wat extra geld gebruiken. Bovendien is de melkprijs toch weer redelijk.

 • no-profile-image

  het platteland houdt van veel melkveehouders

  wij als melkveehouder kunnen knapen het advies geven om zoveel mogelijk geld in de eu begroting als eenigzins kan op te nemen voor de zuivel(boeren).dit gezien als remedie tegen
  de race in de hoogste versnelling om niet nog sneller het eu platteland van melkveehouders te ont doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.