Home

Achtergrond 228 x bekeken

'Nederland staat zijn mannetje bij wateroverlast'

Zware regenval in het stroomgebied van de Maas en op de hellingen en de bergen zorgt voor grote overlast in het zuiden van ons land en ons omringende landen. Nederland staat zijn mannetje, aldus programmadirecteur Water Piet Dircke van ingenieursbureau Arcadis. Vijf vragen over de wateroverlast.

Wat is er aan de hand in het zuiden van ons land en ons omringende landen?
Er is heel veel regen gevallen, waardoor een grote stroom water de hellingen afkomt. Tegelijkertijd regent het heel hard in het stroomgebied van de Maas. Daardoor neemt het waterpeil in een schrikbarend tempo toe. In de 25 jaar dat ik nu met water bezig ben, heb ik nog nooit meegemaakt dat die twee dingen tegelijk plaatsvinden.

In Nederland is de wateroverlast te overzien. Hoe kan dat?
We hebben van beide erger meegemaakt dan nu het geval is, hoewel zoals gezegd nooit tegelijkertijd. Nederland, gewend om te leven met water, staat zijn mannetje, blijkt nu. In Limburg zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer bekkens en buffers aangelegd om hevige regenval op te vangen. Als die er niet waren geweest, dan had deze bui een stuk meer schade aangericht.

Hoe kan er in België zo’n chaos ontstaan?
Bij onze zuiderburen, en dan vooral in de Ardennen, is waterbeheer nog een stuk minder ver. Daar zijn de hellingen bovendien een stuk steiler en hoger dan in Limburg, waardoor het water er sneller vanaf stroomt, met alle modderstromen van dien. Straten staan in een mum van tijd blank en mensen worden verrast. Ik hoorde van een man die in een doodlopende steeg in zijn auto is verdronken. Dat gebeurt omdat het water in luttele seconden omhoogkomt.

Dit soort gebeurtenissen lijkt steeds vaker voor te komen. Is dat ook zo?
Ja, daar moeten we rekening mee houden. Zware regenval veroorzaakt steeds vaker wateroverlast, soms zelfs levensbedreigende situaties. Dan denk ik direct aan klimaatverandering. Ook de overheid en het bedrijfsleven houden steeds meer rekening met een structurele stijging van het water. Zo wordt de Maas op veel plaatsen verbreed en worden in stedelijke gebieden langs de Maas kades aangelegd. Verder zou ik me kunnen voorstellen dat als die neerslagintensiteit blijft toenemen, er meer en grotere buffers bij moeten komen.

Zou daarmee wateroverlast geschiedenis zijn?
Nee, het hoort er toch een beetje bij. We willen allemaal graag droge voeten houden, maar voor een deel is wateroverlast niet te voorkomen. Wel worden steeds meer instrumenten ontwikkeld om de schade te beperken. Zo kunnen waterschappen bijvoorbeeld zijwateren oftewel zijbeekjes van de Maas afsluiten om overlast in omringend landelijk gebied te beperken.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.