Home

Achtergrond 151 x bekeken

Nederland dreigde met veto over EU-begroting

Nederland heeft afgelopen maandag samen met de Britse regering gedreigd met een veto in de onderhandelingen over de EU-begroting en de zeggenschap die het Europees Parlement krijgt over de besteding van EU-gelden.

Premier Mark Rutte vermeldde de Nederlands-Britse dreiging met een veto vandaag in een debat in de Tweede Kamer. Hij zei dat hij tijdens de onderhandelingen nauw op de hoogte werd gehouden door de Nederlandse vertegenwoordigers in Brussel.

Het verzet leidde ertoe dat de besprekingen over het budget voor 2011 stukliepen. Het Europarlement wilde zich neerleggen bij de eis van de EU-landen om de begroting voor 2011 met maximaal 2,9 procent te laten stijgen, maar verlangde in ruil een grotere rol bij de discussie over de financiering van de EU op langere termijn, waarbij gedacht wordt aan het invoeren van Europese belastingen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hielden dat tegen, wat leidde tot felle kritiek van de Europese Commissie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.