Home

Achtergrond

Natuurbeheerders selecteren Galloways

Vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Free Nature jagen zo'n dertig Galloway-runderen in natuurgebied de Oude Waal bij Nijmegen.

Tien stuks ervan zijn geselecteerd voor de slacht. Hun vlees wordt verkocht als wildernisvlees, dat flink in trek is bij diverse restaurants. Bij de andere 21 dieren werden oormerken vervangen of geplaatst (bij de kalveren), vertelt beheerder Wilbert Verriet. Ook al hebben de Galloways een vrij rustig karakter, toch is het bijeen drijven niet zonder risico. Eén medewerker werd aangevallen door een stier. Foto Vidiphoto

Akkerbouwer Jacob Vos uit Bant in de Noordoostpolder maakt overuren om de laatste uien van het land te halen. Vrijdag reed hij circa 3 hectare binnen. Vandaag volgt bij goed weer nog eens 6,5 hectare. Er is haast bij want de oogst loopt zeker 4 tot 6 weken achter. Bovendien gaat de temperatuur dalen en kunnen de uien niet al te veel vorst verdragen. "De opbrengst is zo’n 70 ton per hectare", zegt Vos. Hij heeft zijn uien al verkocht. De uien van Nederlandse telers gaan dit jaar weg voor een redelijke prijs van tussen de 20 en 25 cent per kilo.Foto AxiPress

Klauwbekapper Jan Poelman uit Alteveer bekapt de klauwen van een koe van melkveehouder Paul Velema in het Drentse Nieuwe­diep. Naast klauwbekapper is Poelman ook melkveehouder. Samen met zijn twee broers houdt hij 200 melkkoeien in het Groningse Stadskanaal. Gemiddeld is hij zo’n twee tot drie dagen in de week aan het werk als klauwbekapper. Foto Koos van der Spek

De maatschap Boonman-Moorlag in Bourtange in Groningen was donderdag en gisteren druk met de oogst van 25 hectare korrelmais, bestemd voor de eigen vleesvarkens. De mais wordt op het erf gemalen en vervolgens in de sleufsilo gebracht en aangereden. Als alles goed is verlopen, zit de mais sinds gisteravond onder dek. De maatschap heeft 300 hectare akkerbouw en houdt drieduizend vleesvarkens. "Hier voeren we het hele jaar door van. Het is heel goed voor de gezondheid van de varkens", aldus Cor Boonman. Foto Koos van der Spek

Loonbedrijf Timmers oogst in het Limburgse Schimmert een perceel suikerbieten. De oogst vordert snel, aldus Gert Sikken, directeur agrarische zaken van suikerbietencollecteur Suiker Unie. Op dit moment moet vermoedelijk nog 25 tot 30 procent van de suikerbieten binnengehaald worden. Het suikergehalte valt volgens Sikken vooralsnog reuze mee, maar het percentage tarra ligt door het natte weer relatief hoog. De suikerbietencampagne loopt halverwege januari af. Foto Twan Wiermans

Christel van der Zandt van landwinkel De Zandroos ui het Gelderse Afferden werkt haar appelkunst bij. De twee appelpyramides voor de landwinkel moeten klanten de winkel in lokken. Niet iedereen beseft echter dat het een kunstwerk is. Regelmatig verdwijnt er daarom een appeltje en moet de eigenaresse van de landwinkel de fruitmozaïek bijwerken. De Zandroos heeft zich de laatste jaren verbreed van productiebedrijf naar landwinkel, productie- en recreatiebedrijf. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.