Home

Achtergrond 195 x bekeken

Naheffingsaanslagen varkensfokbedrijven onverminderd

De varkensbedrijven die beroep tegen de naheffingsaanslagen fosfaat- en stikstofheffing over de jaren 1998 en 1999 hebben aangetekend, moeten deze heffingen volledig betalen.

Dat heeft de belastingkamer van het gerechtshof in Den Haag op 17 november 2010 bepaald.

De varkensbedrijven hadden al tot aan de Hoge Raad geprocedeerd tegen de opgelegde naheffingsaanslagen fosfaat- en stikstofheffing. Op 3 april 2009 oordeelde de Hoge Raad dat de betreffende naheffingen niet in strijd zijn met algemene rechtsbeginselen of Nederlandse en Europese wet- en regelgeving.

Wel verwees de Hoge Raad de zaken naar het Haagse gerechtshof voor een oordeel over mogelijke gebreken in de uitvoering door monsternemers bij het vaststellen van de hoeveelheden fosfaat en stikstof in de mest. Het hof heeft de zaken uitsluitend op dit punt volgens een door de Hoge Raad vastgesteld kader opnieuw mogen beoordelen.

Bij elke zaak dient individueel beoordeeld te worden, of de bemonstering voor het vaststellen van de naheffingsaanslagen volgens de voorgeschreven regels plaatsgevonden heeft. Het hof heeft diverse onderzoeksrapporten naar de gang van zaken rondom de bemonstering van mest bestudeerd. Dit om te zien of er op basis van de door de Hoge Raad geformuleerde beoordelingscriteria onnauwkeurigheden in de bemonstering van mest bij de betrokken varkensbedrijven plaats hebben gevonden.

Het hof heeft in de voorgelegde gevallen geen afwijkingen bij de bemonstering geconstateerd. Dit betekent dat de hoogte van de naheffingsaanslagen fosfaat- en stikstofheffing voor deze varkensbedrijven ongewijzigd blijft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.