Home

Achtergrond 5 reacties

NVV: tatoeernummers terug bij afleveren varkens

De NVV wil dat het gebruik van tatoeerhamers weer wordt toegestaan bij het afleveren van vleesvarkens.

De organisatie gaat daar voor lobbyen. Dat meldt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van de vergadering van het landelijk bestuur van de NVV. Het gebruik van tatoeermerken en slaghamers bij het afleveren van vleesvarkens is in Nederland al jaren verboden. Er moeten oormerken worden gebruikt. Tot nu toe is Nederland echter één van de weinige landen die het gebruik van dit soort identificatiemiddelen verbiedt. In Duitsland eisen slachterijen juist dat er tatoeernummers worden gebruikt.

De NVV ziet voordelen in het gebruik van tatoeernummers uit oogpunt van duidelijkheid en ook arbotechnisch zouden tatoeernummers beter uitpakken. COV-secretaris Richard van der Kruijk stelt in een reactie dat een keuze voor de slaghamer geen nadelige gevolgen voor het dier met zich mee mag brengen. "Het is aan de minister om een keuze te maken", aldus Van der Kruijk.

Vion-communicatiedirecteur Marc van der Lee ziet niet veel in een herinvoering van de tatoeermerken. Blikken is uit welzijnsoogpunt te verkiezen boven slaghameren. Bovendien geeft het tatoeëren een extra ingreep. "Wij zijn er geen voorstander van", aldus Van der Lee in een reactie.

De slaghamer is halverwege de jaren ’90 afgeschaft uit oogpunt van welzijn. Daarvoor in de plaats kwam het systeem van slachtoornummers. De Duitse slachterijen blijven echter tatoeernummers eisen en accepteren de Nederlandse slachtoornummers niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J

  Eindelijk weer slaghameren. Voor de chauffeurs natuurlijk een grote vooruitgang. Blikken in deze tijd is echt uit. Heel Europa wordt er met slaghamer gewerkt behalve in Nederland. Een slaghamernummer gaat sneller en heeft minder invloed op een varken als blikken.

 • no-profile-image

  ben

  Vion????

  Varkens Inkoop Onder Niveau !!!!

 • no-profile-image

  Bart

  Het welzijn van de chauffeur mag zeker meetellen in een beslissing. Verder denk ik ook dat slaghameren niet nadelig is voor dierwelzijn, misschien zelfs wel beter dan een oorbelletje. Een overweging is om Vion inderdaad als enige in EU geblikte varkens te leveren. Heeft van de Lee toch nog wat ie wil !!!!

 • no-profile-image

  niet

  simpel dus! leveren aan vion is blikken, naar het buitenland slaan. beste voor mens en dier.

 • no-profile-image

  Bart Jan

  van der Lee snapt er weer niks van, ''Blikken'' van varkens is in de praktijk ook een extra ingreep! Chauffeurs krijgen hierdoor RSI. Daarbij komt nog dat de varkens in Duitsland alsnog een slag om de oren krijgen, dan is er een dubbele ingreep. Dus export varkens niet meer blikken, maar dat wil van der Lee niet omdat Vion daar geen poot aan de grond krijgt. Succes NVV

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.