Home

Achtergrond 349 x bekeken

NVP blijft protesteren tegen vleeskuikenbesluit

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) gaat alle schakels van de pluimveevleeskolom benaderen om gezamenlijk protest aan te tekenen tegen het vleeskuikenbesluit in Nederland.

De Nederlandse overheid houdt zich met de invoering van dat besluit niet aan zijn afspraken met de pluimveevleessector. Dat zei NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat gisteren op een informatie-avond van zijn vakbond. Oplaat stoort zich het meest aan de Nederlandse korting van 1,7 procent voor voerlijnen op de bezetting in vleeskuikenstallen. "Die korting geldt alleen in Nederland en niet in andere Europese lidstaten. Daardoor mogen Nederlandse vleeskuikenhouders minder dieren per vierkante meter houden dan hun buitenlandse concurrenten. Dat verhoogt hun kostprijs en benadeelt hun concurrentiepositie. Daar moet de Nederlandse pluimveevleessector flink tegen portesteren", zegt Oplaat.

Naast de ergernis over de korting van 1,7 procent heeft de NVP ook nog forse bezwaren tegen het dagelijks bijhouden van de uitval van vleeskuikens. "Dat voegt niets toe en verhoogt de werkdruk van vleeskuikenhouders. Het blijkt dat de uitval van vleeskuikens bij het berekenen aan het eind van de aanhoudperiode praktisch hetzelfde is als bij een dagelijkse meting", vertelt NVP-secretaris Jan Brok.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.