Home

Achtergrond 460 x bekeken 3 reacties

NMV tegen hard salmonella-beleid PZ

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is tegen verplicht ruimen van vee vanwege salmonella-besmetting en tegen verplichte workshops voor melkveehouders.

Dit zegt NMV-voorzitter Hans Geurts. De organisatie rageert hiermee op het besluit van het Productschap Zuivel om te kiezen voor een harde aanpak van de salmonella-besmettingen bij melkvee. Deze aanpak is voorgesteld door de NZO en LTO Melkveehouderij. In de commissie melkveehouderij van het Productschap zuivel heeft de NMV daar ook over meegesproken, maar de organisatie kon het niet tegenhouden.

De NMV blijft vinden dat eerst bekend moet worden hoe de salmonella-besmetting bij melkvee terecht komt en hoe het wordt verspreid. "Zolang we dat niet weten is het onjuist om op de bedrijven met een voortdurend ongunstige tankmelkuitslag besmet vee te ruimen", stelt Geurts.

De NMV wil duidelijkheid over de mogelijke rol die ganzen spelen bij de overdracht van salmonella. De organisatie heeft er al vaker voor gepleit om daar nader onderzoek naar te doen. LTO Nederland en de NZO hebben daar volgens Geurts tot nu toe echter geen oren naar. Feit is dat geen onderzoeksopdrachten zijn verstrekt. De link met ganzen ligt volgens hem nagenoeg voor de hand. De NMV noemt het opvallend dat in de gebieden waar de ganzenoverlast het hoogst is, de problemen met salmonellabesmetting significant hoger zijn.
Het gaat met name om de nattere delen van Nederland: de Hollanden, het rivierengebied en de provincies Friesland en Groningen. "In de droge delen van Nederland komt salmonella niet of nauwelijks voor", zegt Geurts.

Uit literatuuronderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen UR komt naar voren dat ganzen een beperkte rol spelen bij de overdracht van salmonella. Er wordt op gewezen dat Salmonella Dublin, een bij melkvee veel voorkomende soort, nauwelijks bij ganzen wordt aangetroffen. Er is echter geen uitgebreid veldonderzoek verricht om deze conclusie te bevestigen of in het andere geval te ontkrachten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demeter

  Nou krijgen we minder ambtenaren bij het Ministerie begint het Produktschap Zuivel ineens van alles te bedenken. Houd het dan nooit op. Straks zeker ook nog tuchtrechterlijke boetes.

 • no-profile-image

  anne

  Eerder heeft het PZ onderzoek financieel ondersteund naar ganzenproblematiek. Kan NMV svp uit zijn schuttersputje komen en zelf een keer wat doen of visie ontwikkelen.

 • no-profile-image

  boer met de pet

  "'Er is echter geen uitgebreid veldonderzoek verricht om deze conclusie te bevestigen of in het andere geval te ontkrachten''.Het PZ kan het wel financieel ondersteunt hebben maar er is niks uitgekomen om dan zo af te geven op de NMV vind ik overbodig kan ik ook wel zeggen hebben we hier met een ras echte LTO er te maken melk warm stoken salmonella weg

Of registreer je om te kunnen reageren.