Home

Achtergrond

NMA rapporteert bevindingen groentesector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) zal betrokken groente- en fruitpartijen voor de kerst bevindingen rapporteren over het lopende onderzoek naar prijsafspraken.

De NMA heeft dan anderhalf jaar onderzoek gedaan na een grootscheepse inval in de zomer van 2009. Op 29 juli van dat jaar viel de NMa binnen bij acht ondernemingen die groente en fruit afzetten. Daarnaast heeft de kartelwaakhond aan een aantal ondernemingen in de sector gevraagd om nadere inlichtingen. Bij de invallen in de bedrijven werden 65 medewerkers ingezet, meer dan gebruikelijk bij dit soort onderzoeken.

Meerdere bronnen bevestigen de planning van de NMA. Zelf wil de NMA geen toelichting geven. Wel zegt de woordvoerder dat rapportage tegemoet komt aan de hoor-en-wederhoor procedure van de autoriteit.

Dat de NMA tot een rapportage komt, zou er op duiden dat de onderzoekers onregelmatigheden hebben aangetroffen. Een betrokkene noemt dat op zich niet verrassend. “De NMa heeft er anderhalf jaar over gedaan om tot een oordeel te komen over de Mededingingswet. Ze kunnen na zo’n lang onderzoek niet zeggen dat er niets gevonden is.” Na de inspraak gaat de zaak over naar de juridische afdeling van de NMA die zich over een mogelijke strafmaat buigt. De Raad van Bestuur van de NMA (met aan het hoofd Pieter Kalbfleisch) komt dan mogelijk in het voorjaar van 2011 tot een uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.