Home

Achtergrond

NMA keurt koppeling APX aan Duitse en Noorse energiebeurzen goed

De Nederlandse energiebeurs mag worden gekoppeld aan de energiebeurzen van Duitsland en Noorwegen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft de regels die dit mogelijk maken goedgekeurd. De koppeling maakt de weg vrij voor één geïntegreerde Noordwest-Europese energiemarkt, waarbij alle energieproductie in het gebied optimaal kan worden ingezet tegen de laagste kosten. Als de vraag naar energie ergens hoger is dan het aanbod kan worden gekeken naar andere landen; aanbieders daar kunnen elkaar beconcurreren op prijs.

Dat laatste is voordelig voor energieleveranciers en uiteindelijk de consument. Maar ook energieproducenten hebben baat bij de koppeling: zij hebben toegang tot de hele Noordwest-Europese markt. Zo kan een tuinder met een WKK stroom leveren aan een afnemer in Finland, door zijn productie aan te bieden op de APX. Andersom kunnen Nederlandse leveranciers stroom krijgen uit Noorse waterkracht. De maatschappelijke baten voor Nederland zouden 50 miljoen euro op jaarbasis zijn.

De koppeling van de APX aan de Duitse beurs moet op 9 november worden gemaakt. Momenteel worden de laatste testen uitgevoerd. De koppeling met Noorwegen vindt uiterlijk 1 januari 2011 plaats.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.