Home

Achtergrond 263 x bekeken 2 reacties

NFU: crisis melkveesector verhevigt

De Engelse National Farmers Union (NFU) waarschuwt voor een snel erger wordende crisis in de melkveesector.

Voorzitter Peter Kendall heeft Jim Paice, staatssecretaris voor landbouw, dringend opgeroepen om in gesprek te gaan met zuivelbedrijven.
Tegelijkertijd voert de militantere groep Farmers for action de prikacties bij distributiecentra van supermarkt Tesco op en kondigt deze groep acties bij andere winkelbedrijven aan. De Britse melkveesector wordt geconfronteerd met een sterke druk op de prijzen door de voortdurende prijzenslag met melk in de grote supermarkten.

"Het is mijzelf en de ontelbare melkveehouders in het hele land die proberen hun bedrijf aan de gang te houden, duidelijk dat de markt eenvoudigweg niet werkt. De zuivelbedrijven draaien elkaar de nek om door, ten koste van de melkveehouders, steeds roekelozer prijsverlagingen door te voeren", schrijft Kendall aan de bewindsman. De staatssecretaris heeft beloofd bij de komende bijeenkomst van het overlegorgaan Dairy Forum de koppen bij elkaar te steken.

Britse melkbedrijven als Dairy Crest en Robert Wiseman proberen koste wat het kost volume bij de grote supermarkten binnen te halen. Tegelijk schuiven die winkeliers met hun miljoenencontracten om een paar centen winst te kunnen boeken. Kendall: "De supermarkten en andere afnemers van verse melk zijn buitengewoon kortzichtig door een melkprijs te betalen die zo laag is dat sommige boeren niet eens hun kosten meer kunnen dekken. Als ze een beetje verder zouden kijken, dan zien ze dat kaasproductie binnenkort veel meer opbrengt dan melk. Dat zou snel leiden tot tekorten bij de toevoer van verse melk."

De acties van Farmers for Action bij distributiecentra van Tesco hebben nog weinig tot geen gevolgen voor de bevoorrading. De actiegroep kondigt niettemin grotere acties en demonstraties aan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    geen boer

    waarbij ik nog wil aantekenen dat alle mooie leveringscontracten met Tesco c.s. betreffende lokale, controleerbare en traceerbare productie tegen een hogere prijs danwel niet vernieuwd zijn, of gewoon opgebroken zijn. Tot zover de bereidheid van de consument om méér te betalen voor een lokaal product met 'betere' productieomstandigheden. Marketeers en andere 'specialisten', let u even op?

  • no-profile-image

    gert

    De NMA doet zijn werk ,de supers hebben nu de macht gekregen

Of registreer je om te kunnen reageren.