Home

Achtergrond 2 reacties

'NFO zet afzetstructuur op spel met GMO-standpunt'

De Nederlandse Fruittelersorganistie (NFO) brengt met haar steun voor hectarepremie de bestaande afzetstructuur van groente en fruit in gevaar.

Dat laat de koepel voor afzetorganisaties DPA weten. De steun voor hectarepremie van NFO is saillant omdat de Europese Commissie de laatste hand legt aan de toekomstige landbouwbeleid na 2013. De afzetorganisaties willen vasthouden aan de bestaande Gemeenschappelijke Marktordening voor groente en fruit (GMO), die nu circa de helft van de telers stimuleert samen af te zetten in producenteorganisaties (bundeling). Verlies van GMO zou tot nieuwe versnippering kunnen leiden, denkt DPA-directeur Hans van Es.

De NFO zegt dat een stelsel van hectarepremies dichter bij telers staat, in plaats van een indirect systeem via producentenorganisaties. NFO zegt daarmee ook de belangen van niet-gebundelde telers te behartigen, die nu geen GMO-steun krijgen.

Gebundelde telers

DPA stelt dat telers die niet willen bundelen, ook niet op steun moeten kunnen rekenen. Van Es: “Blijkbaar wil NFO voor de niet-gebundelde leden wat op de trom slaan, maar schiet daarmee in eigen voet voor wat betreft de tweede helft van haar leden.” Overgang naar hectaresteun zou voor gebundelde fruittelers bovendien een verlies aan subsidie van circa 75 procent betekenen, stelt DPA.

Verder denkt DPA dat de hectarepremies worden doorgerekend in een hoger pachtprijs, zodat pachtende telers er niets mee opschieten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    energie

    Juist GMO heeft tot versnippering geleid. Bovendien is brussels landbouwbeleid niet bedoeld voor DPA, en daar nooit voor bedoeld geweest, maar voor de telers.

  • no-profile-image

    exact

    De NFO is eindelijk wakker geworden. Ze beseffen dat de helft van de eigen achterban niet aangesloten is bij een telersvereniging en om die leden niet kwijt te geraken wordt een lans gebroken voor deze mensen. Prima. Dat de veilingen tegen zijn is logisch, met het afschaffen van gmo lopen ze jaarlijks tientallen miljoenen aan steun mis. Steun die vooral het structurele mismanagement jarenlang heeft verbloemd. Het is ook nergens voor nodig: gmo heeft in de jaren dat het bestond niet geleverd wat men voor ogen had: bundeling. Alle reden om gmo tegen het licht te houden en dus in de huidige vorm af te schaffen. NB: Geen teler is zo gek om een veiling links te laten liggen als daar voordelen liggen. Door een te hoge kostenstructuur (vertaald in o.m. hoge provisie) en een verkoopprestatieniveau dat onderaan de Europese ranglijst staat hebben ze iedere geloofwaardigheid verloren. Bij goede prestaties (evt. gedreven door gmo) komen telers vanzelf in de schoot van de veilingen. Daar ontbreekt het gewoon ten enen male aan. Alle douceurtjes die aan leden zijn doorgesluisd (jawel: gmo 40% premie voor hagelverzekering direct naar de teler), worden met gulzige handen op een andere manier terug bij de teler vandaan gegrist. Het is een schande dat de veilingen eens niet in de spiegel kijken en geen beleid voeren om te telers aan zich te binden via uitstekende prestaties. Gmo verdoezelt hun wanprestaties maar ten dele. Waar halen ze het gore lef vandaan om zo te reageren? Als er al steun vanuit de EU moet komen, dan kan ik het alleen maar grondig eens zijn met het standpunt van de NFO. Gmo heeft fruit telen in NL en in Europa met twee snelheden mogelijk gemaakt. Handige "stropdassen" harken gigantische geldbedragen bijeen waar de teler aantoonbaar niks aan overhoudt, in andere landen wordt het gebruikt om zowat voor noppes areaal uit te breiden, met overproductie, crises en bedrijfsbeëindigingen tot gevolg. Als dat laatste dan toch gebeurt, dan heb ik liever dat dat een gevolg is van EERLIJKE concurrentie. Ideetje in dit verband: wat zou fruittelend Polen ervan vinden dat Europees geld wordt besteed aan subsidies aan de landen die hun werknemers het fatsoenlijkst zouden belonen? Ik denk aan een bedrag ter hoogte van het verschil in bruto lonen tussen de verschillende landen. Dat zou eerlijke concurrentie met gelijke wapens stimuleren. Onrealistisch, ik weet het, maar het huidige systeem steekt minstens zo debiel in elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.