Home

Achtergrond 325 x bekeken

'NFO zet afzetstructuur op spel'

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) brengt met haar steun voor hectarepremie de bestaande afzetstructuur van groente en fruit in gevaar.

Dat laat de koepel voor afzetorganisaties DPA weten. De steun voor hectarepremie van NFO is saillant omdat de Europese Commissie de laatste hand legt aan de toekomstige landbouwbeleid na 2013. De afzetorganisaties willen vasthouden aan de bestaande Gemeenschappelijke Marktordening voor groente en fruit (GMO), die nu circa de helft van de telers stimuleert samen af te zetten in producenteorganisaties (bundeling). Verlies van GMO zou tot nieuwe versnippering kunnen leiden, denkt DPA-directeur Hans van Es.

De NFO zegt dat een stelsel van hectarepremies dichter bij telers staat, in plaats van een indirect systeem via producentenorganisaties. NFO zegt daarmee ook de belangen van niet-gebundelde telers te behartigen, die nu geen GMO-steun krijgen.

DPA stelt dat telers die niet willen bundelen, ook niet op steun moeten kunnen rekenen. Van Es: ”Blijkbaar wil NFO voor de niet-gebundelde leden wat op de trom slaan, maar schiet daarmee in eigen voet voor wat betreft de tweede helft van haar leden.” Overgang naar hectaresteun zou voor gebundelde fruittelers bovendien een verlies aan subsidie van circa 75 procent betekenen, stelt DPA.

Verder denkt DPA dat de hectarepremies worden doorgerekend in een hogere pachtprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.