Home

Achtergrond 254 x bekeken 2 reacties

NFO bepleit in fruit steun via hectarepremie

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) denkt dat een systeem van hectarepremies beter is voor fruittelers dan het stelsel van Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem kan een basis-hectarepremie voor alle agrarische ondernemers voor een betere verdeling van middelen zorgen. "We ondersteunen een systeem dat zo dicht mogelijk bij telers aansluit en daar komt de GMO te weinig aan tegemoet." In het huidige stelsel ontvangen de erkende telersverenigingen de GMO-gelden op basis van programma’s. Vorige week pleitten organisaties als Copa Cogeca en koepel voor afzetorganisaties DPA nog voor behoud van GMO.

Binnen de NFO is al langer weerstand tegen de huidige GMO-regels. Een relatief groot deel van de fruittelers is niet aangesloten bij een afzetorganisatie en beschikt daarmee niet over de ondersteuning uit Brussel. De NFO heeft het standpunt ingenomen na jarenlange discussie, stelt Van Haarlem.

GMO kan een waardevol instrument zijn om de groente- en fruitsector gericht te ondersteunen, stelt NFO. "De systematiek van het stelsel is wel goed dat je zelf een euro moet meenemen om steun te krijgen uit Brussel volgens een opgesteld plan." Hij ziet vooral een rol weggelegd voor rassenontwikkeling. De sector zou met de middelen gerichter kunnen zoeken naar nieuwe duurzamere rassen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Walter van der Zandt

  Hectarebijdrage ?
  Dat meen je niet of toch wel ?
  Het maakt ook niet zoveel uit , hr. van Haarlem, na het wegvallen van "Onze"ministerie van landbouw blijven alleen nog de "krentjes"over en daar zullen de tuinders het mee moeten doen. Toch !! De Europese stimuleringsgelden gaan toch naar de Zuideuropese landen en naar de voormalige "oostbloklanden". Groeten uit Puluk.

 • no-profile-image

  Jac

  Geen hectarepremie en geen GMO dat is het beste. Subsidie maakt meer kapot dan je lief is.....

Of registreer je om te kunnen reageren.