Home

Achtergrond

NAK certificeert ruim helft minder pootgoed

De keuringsdienst NAK heeft tot en met 1 november 28.338 ton pootaardappelen gecertificeerd.

Dat is 59 procent minder dan vorig jaar, toen op 1 november 68.688 ton pootgoed was voorzien van een NAK-certificaat.

De daling komt omdat de oogst is verlaat. Bovendien moeten sommige telers het pootgoed twee keer sorteren om alle grond eruit te krijgen. Sommige bestemmingen buiten EU accepteren alleen pootaardappelen waar geen aanhangende grond aan zit. Dit kost extra sorteercapaciteit.

In 2008 was op 1 november 33.665 ton pootgoed gecertificeerd. Dat jaar is totaal 917.748 ton pootgoed gecertificeerd. In 2009 was dat 979.712 ton. De keuringsresultaten waren vorig jaar wat gunstiger en de telers haalden vorig jaar hoge hectareopbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.