Home

Achtergrond 620 x bekeken

Minder vrije vetzuren in biologische melk

Biologische melk bevat minder vrije vetzuren dan gangbare melk en is daardoor beter van kwaliteit.

Dat is door de landbouwfaculteit van Aarhus vastgesteld in een praktijkonderzoek in Denemarken. Hierbij zijn zo’n 4.000 bedrijven met elkaar vergeleken, waarvan ruim 320 biologische. De gehaltes vrije vetzuren variëren al naar gelang de toegepaste melkstaltechniek bij beide categorieën, maar zijn bij biologische veestapels wel altijd lager.

De meeste vrije vetzuren zitten in melk uit grupstallen, gevolgd door melk uit stallen met een melkrobot. Dat biologische melk minder vrije vetzuren bevat, hangt waarschijnlijk samen met de voerstrategie en het management. Vrije vetzuren zijn van negatieve invloed op de melkkwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.