Home

Achtergrond

Militairen voeren actie voor nieuwe cao

Militairen gaan binnenkort publieksvriendelijke acties voeren.

Volgens de CNV-vakbond ACOM en de FNV-bonden AFMP en Marver is dat onvermijdelijk, omdat het overleg met minister Hans Hillen van Defensie over een nieuwe cao is mislukt.

Dat hebben deze militaire vakbonden donderdag laten weten nadat ze met Hillen hadden gesproken. Het steekt hen dat het personeel er vorig jaar niets bij heeft gekregen en Defensie ook dit jaar en volgend jaar geen loonsverhoging wil geven. Met de acties willen de bonden de druk op de bewindsman opvoeren "om eindelijk eens met een fatsoenlijk voorstel te komen''.

Welke acties er zijn te verwachten, laten de vakbonden nog in het midden. Ze zijn in elk geval ,,verrasssend'' en ,,publieksvriendelijk''.

De minister zegt door het tekort in de schatkist niet in staat te zijn de lonen te verhogen. Defensie moet in verband met de crisis flink bezuinigen bovenop de tekorten die er al waren. De komende jaren verdwijnen er mogelijk 10.000 arbeidsplaatsen, zo heeft Hillen de bonden donderdag aangekondigd.

Militairen voeren niet zo snel actie. In 2000 demonstreerden ze wel op het Malieveld in Den Haag. Ook is er een kaarten- en schoenenactie geweest.

De vakbonden beschouwen de ,"starre houding'' van Defensie als een ,,volkomen respectloze benadering''. Ze wijzen erop dat militairen zwaar en soms erg riskant werk doen waar de samenleving baat bij heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.