Home

Achtergrond 540 x bekeken

Mestafzet aan Ecoson bespaart kalverhouders geld

Een groep van 55 Brabantse vleeskalverhouders kan naar verwachting enkele euro’s per ton besparen op de mestafzetkosten door een contract met Ecoson.

Het precieze voordeel is afhankelijk van de mestmarkt, maar Roel Keursten van bio-energieproducent Ecoson meent dat de kalverhouders nu in ieder geval euro’s per ton besparen. “Af boerderij zijn de mestafzetkosten bij ons tussen de 15 en 16 euro per ton, terwijl de kosten in de vrije markt toch zeker rond of boven de 20 euro liggen,” zegt hij.

Stichting ZLTO Mestinitiatief Dommelland heeft met Ecoson een samenwerking opgezet om dunne mestfractie te verwerken. Dan komt kalvermest van blanke vleeskalveren al gauw in beeld. Het is dunner dan bij voorbeeld varkensgier.

Ecoson neemt in totaal 40.000 ton kalvergier op jaarbasis af, naast 10.000 ton dunne fractie van varkensmest. Daarmee zit de installatie van Ecoson vol. Voor de ontvangst van meer mest is een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit nodig.

Met het afzetcontract is er voor de Brabantse blankvleesproducenten nu ook een centrale mestverwerkingsinstallatie beschikbaar, vergelijkbaar met de kalvergierinstallaties op de Veluwe. Verschil is wel dat Ecoson energie produceert uit de dikke fractie. Geïnteresseerden die nog een leveringscontract met Ecoson willen aangaan, moeten voorlopig wachten of elders afzet vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.