Home

Achtergrond 1 reactie

'Messen en machines grootste gevaar bij slachterij'

Onveilige snij- en zaagmachines en scherpe messen zijn de belangrijkste oorzaken van ernstige ongelukken bij slachterijen.

Dat zegt de Arbeidsinspectie in een rapport over de arbeidsveiligheid in de vleesverwerkende industrie. In ongeveer een kwart van 253 gecontroleerde bedrijven is sprake van ernstige overtredingen.

Het onderzoek is niet representatief voor alle ruim 900 vleesverwerkende bedrijven in Nederland.

Het rapport van de Arbeidsinspectie laat zien dat de veiligheid van werknemers bij de vleesverwerkende industrie verbetert ten opzichte van eerdere rapportages. In 2003 was er bij driekwart bedrijven sprake van overtredingen, in 2005 bij 61 procent en in 2009 nog bij 54 procent.

Inspecteur-generaal Jan van den Bos van de Arbeidsinspectie zegt dat er "slechts sprake is van een marginale verbetering (...) ten opzichte van vier jaar geleden." Volgens Van den Bos lopen werknemers dagelijks risico op een ongeval. "Machines worden zonder beschermkap aangetroffen en de inrichting van de werkplek levert gevaren op ondermeer bij het hanteren van messen. met snijwonden, beknelde ledematen of erger tot gevolg. Geen prettig vooruitzicht als je jarenlang in deze sector wil blijven werken."

De Centrale Organisatie voor de Vleessector - waarin overigens niet alle vleesverwerkende bedrijven zijn vertegenwoordigd - verzet zich tegen het beeld dat bedrijven niet of nauwelijks aan de veiligheid van werknemers zouden werken.

"We betreuren elk persoonlijk incident", zegt woordvoerder Richard van der Kruijk. "We hebben samen met de vakbonden een Arbocatalogus voor de vleessector tot stand gebracht, die het veilig werken bevordert. We hebben risico’s in kaart gebracht en oplossingen aangedragen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    vanaf nu alleen maar botte messen en geen machines. We worden betaalt voor deze risicos de prijs van botte messen is hoger dan scherpe messen Hoe meer je doet hoe meer je verdient en daar ligt het probleem net als drugs en drank op de werkplaats hier word je automatisch getest voor drugs en drank ik werd ook per direct getest voordat ik gehecht werd toen ik een fileer mes 8 cm mijn dijbeen instak (dit jaar 500.000 lammeren minder dan vorig jaar)

Of registreer je om te kunnen reageren.