Home

Achtergrond 1 reactie

Melkveebedrijf op grens Drenthe-Overijssel

Holthone, een buurtschap met nog geen honderd inwoners op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel. Daar staat de boerderij Eijkenhorst, een uitstekend onderhouden melkveebedrijf.

Het bedrijf is 22,56 hectare groot, inclusief bouwblok, maar kan worden vergroot tot 34 hectare. Daarnaast kan nog 6 hectare grasland worden gepacht van Staatsbosbeheer, aldus Ballast. De ligboxenstal is in 1981 gebouwd en heeft een skybox. In 2002 is de gehele melkstal gerenoveerd en is er een tanklokaal aan de voorkant aangebouwd. De koeien worden gemolken in een moderne 12 stands visgraatmelkstal (Delaval) met automatische afname-apparatuur en automatische melkmeting. De automatische melkmeting dateert van 2007. De melkstal en het tanklokaal zien er netjes uit. Zowel de melkstal als het tanklokaal is geheel betegeld. In de melkstal en het tanklokaal is bovendien veel daglicht. De eigen melktank heeft een inhoud van 5.500 liter. Eventueel kan door het verwijderen van een stukje tussenwand een grotere tank geplaatst worden, aldus Ballast.

De ligboxenstal van 26 bij 35 meter heeft stenen gevels met damwandprofielplaten aan de topgevel. In de stal zijn ongeveer 80 ligboxen. De ligboxenstal kan indien gewenst worden verlengd, waardoor ruimte ontstaat voor meer koeien. Achter de ligboxenstal zijn nu drie ruime kuilvoerplaten van 75 meter bij 8 meter. De boerderij staat op een bouwblok van 1,5 hectare. De totale mestopslagcapaciteit van het bedrijf bedraagt circa 600 kubieke meter.

Het jongvee staat in een vrijstaande, voormalige rundveestal, die eveneens gebruikt wordt als werktuigenberging. In deze schuur, die is gebouwd in 1959, is plaats voor 60 dieren. Het jongvee staat deels op roostervloeren, deels in groepshokken op stro en op een grupstal.
Daarnaast is er nog een vrijstaande kapschuur met dubbele garage. Deze schuur is gebouwd in 1973 en, behalve als garage, in gebruik als werktuigenberging.

Bij de boerderij staat een fraai woonhuis met aangebouwde garage en carport. De woning is in 1989 gebouwd en goed geïsoleerd. Het huis is bijna geheel voorzien van dubbel glas, muur-, vloer- en dakisolatie en kunststof kozijnen. Alle percelen liggen in de nabijheid van de bedrijfsgebouwen of op korte afstand daarvan. De grond bestaat hoofdzakelijk uit zandgrond. Een klein deel van de grond ligt binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het gaat om ruim 1,6 hectare grond in eigendom en circa 6 hectare pachtgrond. In de praktijk zijn de gevolgen hiervan volgens Ballast beperkt. Bedrijven in de omgeving hebben ook nog uitgebreid.

De polders Noord- en Zuid-Meene (langs de Vecht bij Gramsbergen) zijn aangewezen als retentiegebied (waterbergingsgebied). Maar de kans dat de polders hiervoor worden ingezet is niet groot. Het waterschap gaat ervan uit dat dit ongeveer één keer in de honderd jaar nodig zal zijn. Aan de andere kant biedt de ligging van het bedrijf (bij een splitsing van de rivier de Vecht) juist ook mogelijkheden, bijvoorbeeld voor boeren die het melkveebedrijf willen combineren met recreatie.

Meer informatie: Ballast Agrarisch Onroerend Goed, Arjan Ballast, 0524 – 51 43 86 of 06 – 511 736 77, www.ballast-aog.nl

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    CA de Vliegher

    Gelezen artikel de melk stal is voor de sloop bestend aangezien de afmetingen en oppervlakte geheel uit de tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.