Home

Achtergrond

Melkveebedrijf in Friesland

Hoornsterzwaag, een dorp in Zuidwest-Friesland vlakbij Gorredijk en Donkerbroek. Hier staat een melkveebedrijf te koop met twee woningen en een huiskavel van circa 35 hectare.

"Mooie, vruchtbare grond (zand met humeuze bovenlaag) dat nooit te nat is en waar je altijd op kunt weiden", zegt Johan Zandbergen van VSO Makelaars. Het melkveebedrijf wordt verkocht omdat de eigenaar met pensioen gaat en een opvolger ontbreekt. Bij de boerderij staat een ligboxenstal voor 95 koeien. De stal is 25 bij 35 meter en in 1975 gebouwd. In de ligboxenstal staan vier krachtvoerboxen. De koeien worden gemolken in een 2 x 6 visgraat melkstal van Gascoigne met melkmeting, koeherkenning en afname. De stal is niet nieuw, maar wel goed onderhouden en de nieuwe eigenaar kan er direct aan de slag, zegt Zandbergen.

Het jongvee staat in een Hollandse stal. Deze is gebouwd in 1960. Later zijn hierin ligboxen en groepshokken voor jongvee aangebracht. In deze stal zijn twaalf ligboxen en vier groepshokken voor jongvee. Onder de ligboxenstal en jongveestal kan in totaal 900 kubieke meter mest worden opgeslagen. Daarnaast is er een mestlagune van circa 800 kubieke meter met drijfdek. Daarnaast is er nog een werktuigenberging van zo’n 250 vierkante meter, een kavelpad van 600 meter en betonplaat voor opslag van vaste mest van 10 bij 5 meter. Het ruwvoer kan in vier sleufsilo’s. Drie silo’s zijn 8 bij 30 meter en één sleufsilo is 8,5 bij 40 meter. Verder zijn er twee voersilo’s van 4 en 14 ton en een kunstmestsilo van 10 ton.

Het melkveebedrijf is circa 35 hectare, waarvan zo’n 34 hectare grasland. In de omgeving komt regelmatig grond beschikbaar waardoor, indien gewenst, in de toekomst uitbreiding van het areaal mogelijk is. Op basis van de AMvB kunnen op deze locatie in totaal 200 stuks melkvee en 140 stuks jongvee worden gehouden, aldus Zandbergen.

Bij de boerderij staan twee woningen, een van 315 en een van 340 kubieke meter. Eén woning is in 1982 gebouwd. Op de begane grond zijn een kamer met open keuken, een slaapkamer en bijkeuken met aangebouwde garage. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en een badkamer met douche en bergruimte. De tweede woning is in 1970 gebouwd en gerenoveerd. Op de begane grond zijn een woonkamer, woonkeuken, slaapkamer/kantoor en bijkeuken met douche en toilet. Op de eerste verdieping zijn nog eens twee slaapkamers, een toilet en berging. De woningen zijn gedeeltelijk voorzien van dubbel glas.

De boerderij ligt vlakbij Hoornsterzwaag en zo’n 4 kilometer van Donkerbroek. De twee woningen maken het vooral interessant voor een maatschap die het bedrijf moet verplaatsen. Die moet dan wel de eigen veestapel meenemen. Deze veehouder heeft de koeien al verkocht.

Meer informatie: VSO Makelaars, Johan Zandbergen, 0321 – 318 318 of 06 – 54 73 09 00, www.vsomakelaars.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.