Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Melklevering aan derden dupeert Nieuw-Zeeland'

De regelgeving die Fonterra, vanwege haar machtspositie, dwingt elk jaar 600 miljoen liter melk beschikbaar te stellen aan derden, kost de Nieuw-Zeelandse economie jaarlijks tot 450 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek door economisch instituut NZIER in opdracht van de zuivelgigant. Fonterra vindt het geen probleem melk beschikbaar te moeten stellen aan bedrijven die starten of zich op de nichemarkt richten. De meeste melk zou echter richting grote verwerkers gaan die ook over eigen melkvaanvoer beschikken. "Deze verwerkers komen steeds vaker in buitenlandse handen en gaan de concurrentie met Fonterra aan op de exportmarkt", aldus directeur Andrew Ferrier. Dit zou het uitbetalen van een concurrerende melkprijs juist bemoeilijken. Fonterra pleit er voor dat er niet langer melk beschikbaar hoeft worden gesteld aan bedrijven met een eigen melkaanvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.