Home

Achtergrond 204 x bekeken

Meer regiobestuurders Nedersaksen willen stalbouwstop

De bereidheid van bestuurlijke regio's (Landkreise) in Nedersaksen om het voorbeeld van Landkreis Emsland te volgen en ook eisen op het gebied van brandpreventie en fijnstofemissie te stellen aan stallen neemt toe.

De Landkreise Vechta en Leer in Nedersaksen hebben aangekondigd dit eveneens te willen doen. In het Emsland zijn alle stalbouwvergunningsaanvragen opgeschort tot kan worden aangetoond dat aan de eisen kan worden voldaan.

De 'groene' boerenorganisatie Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL) juicht de ontwikkeling sterk toe en eist dat alle Nedersaksische Landkreise tot een dergelijk beleid overgaan. Zij wijst daarbij op het Nederlandse monitoringprogramma luchtkwaliteit. Hierin is volgens de AbL aangetoond dat de fijnstofbelasting in de buurt van grote stallen de normen tot 178 dagen per jaar overschrijdt. “De Duitse agrarindustrielobby kan de inzet van goed functionerende emissieluchtfilters echter nog steeds verhinderen,” klaagt de AbL.

Of registreer je om te kunnen reageren.