Home

Achtergrond 233 x bekeken 1 reactie

'Meer inkoopbundeling, AGF steeds belangrijker'

De consolidatie van supermarkten zet verder door, en daardoor neemt de inkoopmacht de komende tien jaar verder toe.

Het percentage van groente en fruit dat via de detailhandel wordt afgezet, nu 70 procent, neemt verder toe. Dat zei directeur Frans van Dijck van veiling ZON op de NRC Coöperatiedag in Bussum.

Op dit moment vormt de AGF-afdeling 10 procent van de omzet van een supermarkt. Het rendement is volgens Van Dijck bovengemiddeld, al zien telers hun positie steeds verder verzwakken. Omdat AGF voor supermarkten strategisch in belang toeneemt, liggen er kansen voor telers en afzetorganisaties om de strategie van supermarkten mede te bepalen en zo mee te profiteren van het rendement.

De leveranciers van groente en fruit zijn in 2020 volgens Van Dijck nog altijd de groothandel en de producenten met hun afzetorganisaties. De groothandel zal consolideren, wat ook coöperatieve afzetorganisaties noopt tot samenwerking en fusies. Om zichzelf te bewijzen zullen de afzetorganisaties meer actief moeten zijn qua marketing en innovatie. “Ze moeten écht veranderen”, aldus Van Dijck. Maken ze de toegevoegde waarde naar telers niet waar, dan zullen grotere telers zelf de retail opzoeken.

Een belangrijke bedreiging is volgens Van Dijck de dalende consumptie van groente en fruit in Europa, eenvoudigweg door een stagnerende bevolking. Ook groeit de productie buiten Nederland.

Eén reactie

 • no-profile-image

  boerke

  Van Dijck doe je oogkleppen af.
  Over 10 jaar bepalen 3 grote spelers de inkoop van de supermarkten. Die hebben geen telefoon nodig om het spel te spelen. De rest van afzet is voor die tijd al lang gemangeld!
  De veiling bestaat nu al niet meer dan puur als vastgoedverhuurbedrijf met tuindersgeld.
  Welk antwoord de telers daar op hebben weet ik niet, maar ik weet wel dat toegevoegde waarde door de teler niet betaald wordt, nu niet en dan ook niet.
  Elke inkoper wordt alleen op resultaat, lees afknijpen, betaald!!!
  Het enige antwoord lijkt mij is dat de telers weer zelf de directe consumenten verkoop ter hand nemen want die stap is dan niet meer ver! Wellicht dat de veiling dan nog dat aanbod mag bundelen en distribueren.

Of registreer je om te kunnen reageren.