Home

Achtergrond 195 x bekeken

Massale opkomst bij informatieavond gasopslag

Inwoners van Bergen (Noord-Holland) zijn maandagavond massaal afgekomen op een informatieavond over gasopslag in het gebied Bergermeer.

De gemeente riep hen onder meer op hun zorgen over de gasopslag bij de overheid onder de aandacht te brengen om evenals bij de CO2-opslag in Barendrecht te zorgen dat het project alsnog wordt afgeblazen.

Exploitant TAQA Energy en het ministerie van Economische Zaken willen het lege Bergermeerveld gebruiken om aardgas op te slaan. Bergen is hier fel tegen.

Door de massale belangstelling had de gemeente de bijeenkomst voor aanvang verplaatst naar een ruimere locatie. Toen deze zaal tot de nok toe vol was met ruim vierhonderd ongeruste, kwade en nieuwsgierige inwoners, sprak wethouder Alwin Rietbrink de menigte toe.

Rietbrink noemde tal van redenen waarom geen gas in het Bergermeerveld moet worden opgeslagen. Belangrijkste argument is de kans op aardschokken. "Er zijn risico’s, maar het Rijk heeft nooit onderzocht wat voor schade bevingen kunnen aanrichten. Ook is nooit onderzoek gedaan naar alternatieve locaties."

Rietbrink wees de inwoners erop dat de ministers van Economische Zaken en VROM de vergunningen voor het project kunnen opstellen zonder toestemming van gemeenten. Dat het project voor ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht vorige week onder meer wegens gebrek aan gemeenschappelijk draagvlak werd afgeblazen, biedt Bergen hoop.

"Met uw verzet maken wij een kans", sprak Rietbrink de inwoners daarom toe. Getuige het luide applaus dat volgde, kan de wethouder op veel steun vanuit de bevolking rekenen. De gemeenteraad liet weten unaniem achter het collegestandpunt te staan.

Bergen is de enige gemeente die zich nog verzet tegen de gasopslag. Heiloo, Alkmaar en Schermer gaan de gasopslag steunen in ruil voor tegemoetkomingen van het ministerie van Economische Zaken en exploitant TAQA Energy.

In het Bergermeerveld moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.