Home

Achtergrond 224 x bekeken

'Mars is veilig'

Stel dat er bacteriën op de planeet Mars zijn, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat ze schadelijk en ziekmakend zijn voor de mens.

Een bemande Marsmissie is daarom veilig, stellen infectiedeskundigen aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. Overigens kan het nog jaren duren voordat zo’n bemande missie naar de rode planeet kan plaatsvinden.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het novembernummer van NASA’s wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Cosmology, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Er is vrijwel zeker water op Mars aanwezig. Dat is voor wetenschappers een teken dat er leven op de planeet is. Qua levensvormen maken bacteriën de grootste kans, omdat ze de extreme omstandigheden van Mars kunnen trotseren.

"Eventuele levensvormen bevinden zich waarschijnlijk relatief diep onder het oppervlak van Mars'', aldus een van de wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek. De kans dat bij blootstelling de Marsreizigers ziek worden, is niet groot, meent hij.

Desondanks vinden de wetenschappers dat bij de mogelijke reis naar Mars de astronauten het zekere voor het onzekere moeten nemen. "Ze moeten speciale pakken dragen die niet alleen beschermen tegen de extreme omstandigheden, maar ook tegen mogelijk infectiegevaar. Ook zijn verschillende ontsmettings- en reinigingsstappen belangrijk. Ook moeten ze in quarantaine worden gehouden totdat een eventueel aanwezige infectie is verholpen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.